Blog

A sikeres gyűjtésekért

2012. március 13., 14:27

 A kettővel ezelőtti blogbejegyzésben ajánlottunk egy inspiráló olvasmányt, mely kreatív projektek kivitelezéséhez ad hasznos tanácsokat. Az író Scott Belsky szentül vallja, hogy a fejünkből kipattanó isteni szikra csak 1%, az ötlet kivitelezése viszont 99%. Létre is hozta a 99% nevezetű konferenciát, mely célja pont az, hogy ötletgyárosoknak mutasson utat a elköteleződés és megvalósítást felé tapasztalt és sikeres alkotók, vezetők előadásaink keresztül. 

 

Érdemes a weboldalukat böngészni, főleg, hogy olyan hasznos cikkekre bukkanhatunk, mint, amely miatt igazából ez a bejegyzés is készült. A szerző a legsikeresebb Kickstarter projektek gazdáit kérdezte arról, mit tettek a sikeres gyűjtés érdekében. A válaszokat és megosztott tapasztalatokat 9 pontba szedte, melyek lényegét egy-egy mondatba sűrítve itt olvashatjátok. 

 

 1. A támogatók és média a Te történetedre kíváncsiak és a Te lelkesedésed győzi meg őket.

 2. Légy reális mikor a számokról van szó!

 3. Egy igazán jó video aduász lehet a kezedben.

 4. Fealjánlásaid legyenek inspirálóak és egyértelműek. A kevesebb néha több.

 5. Gondolkodj előre a megvalósítást illetően.

 6. Kutass témá(d)ba vágó blogok után.

 7. Írj nekik tömör, figyelemfelkeltő levelet.

 8. Minél többet dolgozol a támogatók elérésén, annál nagyob sikerre számíthatsz.

 9. Törekedj az interaktivitásra, vond be támogatóidat az alkotás folyamába!

      A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezekből - és eddigi tapasztalatainkból - egyértelműen kiderül, hogy az ötletgazdák aktív részvétele – úgymond kampányolás -, és lelkesedése elengedhetelen a sikeres gyűjtésekhez. Természetesen ehhez a Kezdheted csapata minden segítséget megad. És ne feledjétek újra és újra elővenni lépésről-lépésre útmutatónkat.

 

 

Username
fekete brigitta
2013. szeptember 22., 12:34 Privát üzenetet küldök neki
nem sok mindenki van fent úgy látom
Username
fekete brigitta
2013. szeptember 22., 12:33 Privát üzenetet küldök neki
én is új vagyok
Username
Bátor Attila
2013. április 5., 15:29 Privát üzenetet küldök neki
Sziasztok nem tudóm hogy ki az aki fönt van mert új vagyok légyszi irjátok le hogy kik vanak fön?

29 + 1 dolog a kreativitásért

2012. március 5., 20:47

Ajánljuk figyelmetekbe ezt az animációs kisfilmet, ami 29 olyan dolgot vázol fel, amivel tehettek kreativitásotokért.

Szép, hasznos és ispiráló! 

 

Vimeo video

És itt a 30.:

Támogassátok a kreativitást!  

Könyvajánló

2012. február 23., 14:10

Nemrég fejeztem be a kreatív szakma egyik legjelentősebb online platformjának, a  Behance alapítójának Megvalósítás című könyvét. Mivel számos olyan dologgal találkoztam benne, ami igen hasznos lehet projektkiíróinknak vagy párhuzamba állítható működésünkkel, gondoltam ajánlom nektek.

 

Scott Belsky éveken át azt kutatta, hogy a világ leginnovatívabb vállalatai hogyan valósítják meg zseniális ötleteiket és érnek el világra szóló sikereket. Arra jutott, hogy a lényeg a kivitelezés során tanusítandó kitartó cselekvésben rejlik és csak elenyésző százalékban magában az ötletben. Ezt hirdeti a könyv alcíme - egy Edisontól származó idézet is - 1% ötlet 99% megvalósítás.

A könyvből kiderül, hogy a legtöbb ötlet ott vérzik el, amikor születését nem követi azonnali cselekvés, és az is, hogy tenni viszont érdemben csak akkor tudunk ha a feladatokat a legelemibb szinten ragadjuk meg és lépésről lépésre építkezünk. Belsky számos gyakorlati példán át egy olyan cselekvésmódszertant vázol fel, mellyel a legbokorsabb teendők is könnyedén megzabolázhatók.

Itt jegyezném meg, hogy a KKP szűrőrendszer 3. szintjét képező költségvetés és ütemterv is a projekt feladatok és a szervezés átgondolását szolgálja. Azt hogy ha már megvan a szükséges tőke tudjátok, hol is kezdjetek a megvalósításhoz. 

Külön fejezetben értekezik a közösségben rejlő erőről és mozgósításának fontosságáról. Felfedi, hogy ezen erők forrása elsősorban az azonos érdeklődési körökben rejlik. Megtudhatjuk, hogyan kovácsoljunk tőkét a visszajelzésekből és, hogy nem várhatjuk, hogy mások elkötelezzék magukat öteltünk mellet, amíg mi magunk nem tesszük meg azt.  Olyan kényes témát is érint, mint a mára kissé pejoratív szinezetet kapott önmarketing, amit pedig lehet hitelesen is csinálni és elengedhetetlen az ötlet elterjesztéséhez.

Ezek mind-mind összecsengenek azzal, milyen szemmel érdemes nézni és szükséges kezelni a Kezdhetedre kikerülő projekteket. 

Végül a vezetői képességekkel foglalkozik, melyen belül nagyon érdekes, hogy érdemes egy csapatot magunk köré szervezni figyelembe véve a csoportdinamikát és kémiát.

 

A könyv végére összeáll a képlet:

Siker = ötelt (1%) + szervezés + közösség + vezetés

 

Mindenkinek ajánlott olvasmány, aki valaha is részt vett ötletelésben, projekt kivitelezésben és tudja mit jelent az, hogy úszni… 

A könyv magyar nyelven a Hvg gondozásában jelent meg.

Kickstart

2012. február 10., 16:27

Kvantum ugrással indultunk el! 15 izgalmasabbnál izgalmasabb projekt az oldalunkon a civilek jobbító kezdeményezéseitől, a művészek kreatív projektjein át a kalandjátékokig. Megérte az elmúlt egyhónapos feszített várakozás.

Tekintsük át mi minden történt a teaser időszakban. Márcsak azért is, mert nekünk sem volt szusszanásnyi időnk sem az összegzésre.

2 hónapja tettük nyilvánossá munkálkodásunkat Facebook oldalunk elindításával, melyen rajongóink száma a napok elteltével exponenciálisan nőtt, jelenleg majd 800 lelkes barátunk van. Kutattunk, hogy minél több információt oszthassunk meg veletek a közösségi finanszírozás kapcsán, mert szívügyünk, hogy megismerjétek, megértsétek és megszeressétek ezt a modellt. Ennek eredményeként született meg egy tanulmány, egy video, több aktuális cikk megosztása a témában, és a fejtágítás mellett a szórakoztatásra is jutott idő.

Aztán eljött a sajtótájékoztatónk ideje január 17-én, mely dátumának közzétételével úgy tűnik, “belehajszoltuk” konkurenciánkat a kezdésbe. Sikerült is meglovagolniuk kommunikációnkat, bár a legtöbbet mégiscsak rólunk lehetett hallani, olyan sajtóorgánumokban, mint a Kreatív, ahol majd két hétig fent volt bemutatkozó videónk, az Origo, akik már több cikket is lehoztak rólunk. A kissé pesszimista Index, de a sort hosszan folytatható a MohaOnline-nal, a Népszabadsággal, BBJ-lel, stb. és olyan szereplésekkel, mint a Tilos rádiós interjú.

A számok is magukért beszélnek:

 • 41 projektkiírói megkeresés
 • 10323 egyedi látogató az oldalon
 • 3 perc átlagosan eltöltött idő az oldalon

Ezek várhatóan mostantól többszörösükre rúgnak majd.

7 népszerű kulturális szervezettel kötöttünk kurátori megállapodást a porjektkiíróinkat segítendő, és egy kultúrágazatokon átívelő összefogás és párbeszéd elindítását célozva.

...és ez még csak a Kezdet! A java most jön! Bízunk benne, hogy mindenki talál számára érdekes és megkapó projektet az oldalon, mely sikerességében örömmel vállal részt. Mostantól érdemes minket méginkább követni, hiszen az oldal tartalma folyamatosan bővül. Iratkozzatok fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessetek a történésekről.  És persze játszatok!

Hajrá Mindenki!

 

Kezdheted interjú

2012. január 18., 00:00

Beszélgettünk a már csatlakozott kurátorainkkal.

Donát Péter - Magyarhangya
Deák Dani - Daazo.com

Username
Varga Patrícia
2012. február 27., 15:57 Privát üzenetet küldök neki
Sziasztok.Írtam 2db kalandregényt,de a kiadatásra nincs pénzem.Nem tudom,itt milyen lehetőségek vannak?
Username
mz203
2012. február 23., 14:58 Privát üzenetet küldök neki
Sziasztok,

A leírásotokban ez áll: "A pályázónak a beérkező támogatásokat érdemes valamilyen, az adott ötlethez egyedülállóan kapcsolódó ajándékkal viszonozni."
Milyen kompenzációt érdemes/célszerű felajánlani a támogatóknak?

Üdv,
Z
Username
winczheim Tibor
2012. február 11., 09:26 Privát üzenetet küldök neki
ÜDVÖZLÖK MINDENKIT! Író vagyok. Bízom a rendszer sikerében, az összefogásban.
A nyomda-költség ugyan nem lesz kevesebb, de ezért a pénzért sokkal többet kap a Kedves Olvasó (dedikált könyv, kerti parti, stb. Olvassa el a felajánlásomat, és segítsen!