Blog - Könyvajánló

Könyvajánló

2012. február 23., 14:10

Nemrég fejeztem be a kreatív szakma egyik legjelentősebb online platformjának, a  Behance alapítójának Megvalósítás című könyvét. Mivel számos olyan dologgal találkoztam benne, ami igen hasznos lehet projektkiíróinknak vagy párhuzamba állítható működésünkkel, gondoltam ajánlom nektek.

 

Scott Belsky éveken át azt kutatta, hogy a világ leginnovatívabb vállalatai hogyan valósítják meg zseniális ötleteiket és érnek el világra szóló sikereket. Arra jutott, hogy a lényeg a kivitelezés során tanusítandó kitartó cselekvésben rejlik és csak elenyésző százalékban magában az ötletben. Ezt hirdeti a könyv alcíme - egy Edisontól származó idézet is - 1% ötlet 99% megvalósítás.

A könyvből kiderül, hogy a legtöbb ötlet ott vérzik el, amikor születését nem követi azonnali cselekvés, és az is, hogy tenni viszont érdemben csak akkor tudunk ha a feladatokat a legelemibb szinten ragadjuk meg és lépésről lépésre építkezünk. Belsky számos gyakorlati példán át egy olyan cselekvésmódszertant vázol fel, mellyel a legbokorsabb teendők is könnyedén megzabolázhatók.

Itt jegyezném meg, hogy a KKP szűrőrendszer 3. szintjét képező költségvetés és ütemterv is a projekt feladatok és a szervezés átgondolását szolgálja. Azt hogy ha már megvan a szükséges tőke tudjátok, hol is kezdjetek a megvalósításhoz. 

Külön fejezetben értekezik a közösségben rejlő erőről és mozgósításának fontosságáról. Felfedi, hogy ezen erők forrása elsősorban az azonos érdeklődési körökben rejlik. Megtudhatjuk, hogyan kovácsoljunk tőkét a visszajelzésekből és, hogy nem várhatjuk, hogy mások elkötelezzék magukat öteltünk mellet, amíg mi magunk nem tesszük meg azt.  Olyan kényes témát is érint, mint a mára kissé pejoratív szinezetet kapott önmarketing, amit pedig lehet hitelesen is csinálni és elengedhetetlen az ötlet elterjesztéséhez.

Ezek mind-mind összecsengenek azzal, milyen szemmel érdemes nézni és szükséges kezelni a Kezdhetedre kikerülő projekteket. 

Végül a vezetői képességekkel foglalkozik, melyen belül nagyon érdekes, hogy érdemes egy csapatot magunk köré szervezni figyelembe véve a csoportdinamikát és kémiát.

 

A könyv végére összeáll a képlet:

Siker = ötelt (1%) + szervezés + közösség + vezetés

 

Mindenkinek ajánlott olvasmány, aki valaha is részt vett ötletelésben, projekt kivitelezésben és tudja mit jelent az, hogy úszni… 

A könyv magyar nyelven a Hvg gondozásában jelent meg.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.