Önbizalom növelés

Az emberek nem születnek korlátlan önbizalommal. A jó hír azonban az, hogy folyamatosan dolgozhatsz önbizalmad növelésén. Az önbizalom az, amire életed minden területén, a munkádban, a magánéletedben és a párkapcsolatodban szükséged van. Az önbizalomhiány pedig gátol a sikereid elérésében.

Ebben a cikkben 5 hasznos módszert olvashatsz önbizalom növelés témakörében. Ezek az egyszerű -mindenki számára egyszerűen alkalmazható módszerek- neked is segítenek az önbizalom fejlesztésében és nem is igényelnek hatalmas erőfeszítést. Bár tenned neked kell érte, hiszen helyetted senki nem fog önbizalom növelés technikákat végezni.

Lássuk akkor mit kell tenned önbizalmad fejlesztése végett. Mutatok neked 5 hatásos módszert:

 

Önbizalom növelés technika 1: vizualizálás

A vizualizálás, vagy más néven mozizás egy végtelenül egyszerű önbizalom növelés technika. Ez tulajdonképpen arról szól, hogy képzeld el magad olyannak, amilyen lenni szeretnél. Sportkarrierre vágysz? Képzeld el magad amint nyertesként felállsz a dobogó tetejére. Netán jobb anyagi körülményeket szeretnél? Akkor lásd magad milliomosként, képzeld el, hogyan élnéd a gazdagok életét. Ha sikerül ezt kellően átélned és érzelemmel feltöltened, az önbizalom növelés máris megkezdődik.

A legjobb, ha a vizualizációs önbizalom növelő technikát nap mint nap alkalmazod. Hogy mikor? Pl. este lefekvés után az ágyban, mondjuk 20 percig. Vagy felkelés után rögtön, még mielőtt kikelnél az ágyból, szintén elképzelheted magadnak a kívánt állapotot.

 

Önbizalom növelés technika 2: pozitív megerősítések

Az önbizalom növelés technikái közül talán a leghatékonyabb, ha pozitív megerősítésekkel építjük saját magunkat. Sajnos hajlamosak vagyunk belső hangunkra hallgatni, ami sokszor negatív. Viszont ez könnyen megváltoztatható. Mit gondolsz, ha negatív gondolataid vannak, akkor önbizalmad milyen lesz? Persze, hogy az is negatív irányba csap át. Mit kell tenned? Alakítsd át negatív gondolataid pozitívvá.

Önbizalmad növelheted pozitív megerősítésekkel. A pozitív megerősítések önbizalom növelés technika alkalmazása végtelen egyszerű. Először is fogalmazd meg magadnak, hogy miért is vagy Te jó, miben van kiemelkedő tudásod, és ezt erősítsd önmagadban. Egyszerűen felejtsd el az olyan negatív gondolatokat, mint “nem tudom megcsinálni”, “lehetetlen”, “képtelen vagyok rá”, stb. Nap mint nap mondd magadnak, hogy “képes vagyok rá”, “meg tudom tenni”. Amiben hiszel, azt meg is tudod csinálni.

 

Önbizalom növelés technika 3: nézz szembe a félelmeiddel

Félelmeid leküzdése érdekében nézz szembe félelmeiddel, ez is remek önbizalom növelés technika. Hogy miért? Mert ha szembenézel velük és túllépsz rajtuk, megoldasz valamit, az növeli magabiztosságod. Igen ám, de lehet, hogy nem könnyű a félelmekkel szembenézni. Akkor mondom mit javaslok.

Először is ki kell lépni a kényelmi zónádból, és meg kell tenni olyan dolgokat is, ami elsőre kényelmetlennek tűnik számodra. Az első két önbizalom növelés technikát tudod alkalmazni, vagyis elképzeled, hogy milyen lesz, amikor túllépsz félelmeiden, vagyis elképzeled magad nyertesként. Ezek után pedig erősítsd meg önmagadban, hogy igenis képes vagy rá. Nem is olyan bonyolult, igaz?

 

Önbizalom növelés technika 4: tűzz ki célokat

Nincs annál felemelőbb érzés, amikor valaki eléri céljait. Legyen az kisebb, vagy nagyobb, amikor valamit elérsz, győztesnek fogod magad érezni, ez pedig elengedhetetlen ha az önbizalom fejlesztés útján jársz. Így tehát a 4. önbizalom növelés technika, hogy tűzz ki célokat magadnak. Legyenek céljaid a munkádban, a magánéletedben, legyenek családi célok és anyagi célok is.

A célkitűzésről rengeteg könyvet és tanfolyamot találsz az interneten. Ha már a tréningeknél tartunk, a neten található önbizalom tréning is. Az önbizalom növelő tréning akkor lehet hasznos számodra, ha az alap technikákat, amiket ebben a cikkben is elolvastál már alkalmazod, és látod, hogy működik. Ebben az esetben léphetsz tovább.  Na de térjünk vissza a célkitűzéshez.

Nyilván a célkitűzés is akkor működik, ha komolyan veszed és CSINÁLOD! Legyen rövid, közép és hosszú távú célod. Szánj rá egy délutánt, és írd össze, hogy mi az, amit el szeretnél érni életedben. Fontos, hogy ezeket írd le, és írj melléjük egy határidőt, mert enélkül csupán vágyakról beszélünk. Amikor elérsz egy célt, pipáld ki és érezd, hogy Te vagy a győztes. Az önbizalom növelés a győztes mentalitással sokkal jobban működik.

 

Önbizalom növelés technika 5: segíts másokon

Micsoda? Miért önbizalom növelés technika, hogy segítsek másokon – fogalmazódhat meg benned a kérdés. Máris megmutatom. Ha másoknak segítesz megoldani problémájukat, akkor ez egyfajta pozitív misszió, és már nem a saját negatív gondolataid körül forog az agyad.

Az hogy segítesz valaki másnak, nem feltétlenül fog pénzedbe, vagy sok erőfeszítésedbe kerülni. Azzal is segíthetsz embertársaidon, ha előre engedsz valakit az ajtónál, vagy átadod a helyed a buszon. Vagy adj át információkat másoknak, tanítsd őket. Ezáltal nem a saját negativitásodra, vagy gyengeségeidre koncentrálsz, hanem arra, hogy “adni” szeretnél, vagyis segíteni, ezáltal nő magabiztosságod. Olyan mint egy automatikus önbizalom növelés technika. Gyakorold nap, mint nap.

 

Kíváncsi vagyok, Neked vajon melyik lesz a leghatásosabb önbizalom növelés technikád?