Tudatformáló előadás az Állatkertben

Civil
 • 3 000 Ft
  233 000 Ft
 • 1%
 • Lezárult

Projekt kitaláló

Fauna Egyesület

Fauna Egyesület

privát üzenet küldése
A Fauna Egyesület 1989-ben alakult közhasznú szervezet, mely az élet tiszteletén alapuló társadalom, valamint a fenntartható fejlődés kialakítása érdekében tevékenykedik. Akciókkal, az állatok és állatbarát emberek érdekeinek érvényesítésével és oktatással foglalkozik országszerte.
Projekt képe
 • Projekt
  leírás
 • Frissítések
  (0)
 • Támogatók
  (1)
 • Hozzászólások
  (0)

2010-től a Fauna Egyesület kiemelt célja a gyermekek tömeges elérése az állatvédelem és a fenntartható fejlődés témakörével. Ennek érdekében 2011-től egy előadássorozatot indítottunk általános és középiskolás diákok számára. A prezentációk elsődleges célja az volt, hogy környezettudatos vásárlási döntésekre buzdítsuk a diákokat.  Fő mondanivalónk: „Egy fecske is csinálhat nyarat.” Azt próbáltuk megértetni a gyerekekkel, hogy bármilyen, az egyén szintjén jelentéktelennek tűnő környezettudatos tett is fontos lépés a globális környezeti problémák megoldása, valamint a haszonállatok életkörülményeinek javítása felé, és így nem létezik haszontalan, felesleges környezetvédelmi törekvés. 

Szervezetünk környezeti nevelési projektjének eddigi sikereiből arra következtetünk, hogy az oktatási intézmények igényt tartanak az ilyen típusú kezdeményezésekre, ezért 2012-ben is folytatjuk ez irányú tevékenységünket. Ennek érdekében megkezdtük az oktatási anyagunk bővítését. Fókuszában továbbra is a fenntartható fejlődés, a haszonállat-védelem és a fogyasztói felelősség áll, de újabb témaként bekerültek “a társállatok és mi” valamint “a kísérleti állatok” témakörei is. Tavasztól már nem csak az iskolákban tartunk előadásokat, hanem a Fővárosi Növény- és Állatkerttel együttműködve lehetőségük lesz az iskoláknak állatvédelmi körséta keretében testközelből is megismerni az állatokat, tanulmányozni viselkedési szokásaikat munkatársaink és önkénteseink vezetésével. 

Projektünk célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét arra, hogy az állatokra való odafigyeléssel nem csak szenvedésüket csökkentjük vagy szüntetjük meg, hanem egyben hozzájárulhatunk egy környezetbarát és erőszakmentes életszemlélet elterjedéséhez is.  A projekt elsősorban olyan állatcsoportokkal foglalkozik, melyek életére hétköznapi döntéseinkkel, vagy fogyasztási szokásainkkal közvetlenül is nagy hatást gyakorolhatunk, akár egyénenként is. E szerint három nagyobb témakört mutatunk be interaktív formában. 

1. „Haszon”állatok – nap mint nap kapcsolatban vagyunk velük, mégsem ismerjük sorsukat. 

Nyomorból gyomorba - a haszonállatok helyzete és sorsa, elsősorban Magyarországon; a nagyüzemű állattartás hatása egészségünkre és természeti környezetünkre; hogyan befolyásolhatjuk sorsukat

Kegyetlen szépség - kísérleti állatokról 

2. Felelős lettél azért amit megszelídítettél (Társaink, a hobbiállatok) - hobbiállatok helyzete a háztartásban; hogyan legyünk felelős gazdák 

3. Légy az év fiatal állatvédője! (A civil szerepvállalásról) – hogyan vehetsz részt aktívan is az állatvédelemben 

Fontosnak tartjuk annak megértetését, hogy mi magunk is csak akkor élhetünk egészséges életet, ha harmóniában élünk nem csak önmagunkkal, hanem természeti környezetünkkel, a minket körülvevő élőlényekkel is. Amikor egy élőlény sorsáról döntünk, döntünk egyben saját életünkről és közös jövőnkről is.

E mellett napjainkra több gyakori állatfaj – elsősorban a haszonállatok – eltárgyiasultak az emberek szemében, hiszen már vidéken is csak elvétve találkozhatunk velük kisgazdaságokban vagy háztartásokban. E miatt hajlamosak vagyunk róla elfeledkezni, hogy érző lényekről van szó, melyek ugyanúgy részei a természeti környezetünknek, mint mi emberek, és hogy életükre mérhetetlenül nagy hatást tudunk gyakorolni fogyasztási döntéseinkkel. 

Az önkéntesség és az adományozás intézménye a nyugati trenddel ellentétben hazánkban nagyon gyenge, pedig ez lenne az egyik fontos alapja egy erős civil társadalomnak. Fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő generációk tudatosan vállaljanak civil szerepeket életük során.