Sms Könyv

Könyv
 • 129 000 Ft
  570 000 Ft
 • 23%
 • Lezárult

Projekt kitaláló

Farkas Kata
 • Projekt
  leírás
 • Frissítések
  (2)
 • Támogatók
  (10)
 • Hozzászólások
  (0)

Farkas Kata: Üzenet Elküldve - SMS KÖNYV:

Tavaly diplomáztam a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen, grafika szakon. Diplomamunkám témája SMS illusztráció volt, egy illusztrált könyvet készítettem Üzenet Elküldve címmel, amiben ismerőseimtől gyűjtött üzeneteket dolgoztam fel.

Alapvető célom volt, az sms kommunikáció életszerű bemutatása, a gyűjtés és értelmezés. Különböző helyekről, barátaimtól gyűjtött üzeneteket használtam fel egy illusztrált könyv elkészítéséhez. A szöveget az sms forma megőrzése érdekében, fiktív időben elhelyezve, kétszereplős, összefüggő történetté alakítottam. Így a szöveg párbeszéd jellegűvé vált, a különböző sms-ek válaszok és feleletek lettek a szereplők között. Alapvető tervem volt az sms, mint talált téma felhasználása. Teljesen eredeti, valóban elküldött üzeneteket használtam
fel, kontextusukból kiragadva. Ezzel a kontextussal más, új műfajt kaptak az sms-ek. Tartalmilag egy szinte mindennapi, szerelmi történet jelenik meg, de a valós nyelvezet szokatlan őszintesége révén zavarba ejtő is lehet. Ez a téma személyessége végett, nehezen hozzáférhető, általában nem olvashatjuk el mások üzeneteit, csak amit nekünk küldtek. Ebben
az esetben pedig a vizualizáció, illetve az illusztrációk folytán is beleláthatunk egy
személyes kommunikációs folyamatba.

A vizuális koncepció:

Az illusztrációkban és a könyv tervezésénél is felhasználtam smiley-kat és más,
szöveges üzenetekben használt jeleket. A szöveg, kicsit technokrata, az sms-re
jellemző betűtípusával kontrasztban áll a rajzi világommal, ez segít a kissé személytelen
üzeneteket, valódi történetként elképzelni. Tartalmilag pedig, mivel érzelmi témáról
van szó, hangulatjelként használtam fel őket. Rajzolás közben új jeleket is kitaláltam.
A technika ceruzarajz, és az ezt kiegészítő jelszerű, festett felületek lettek. A rajzokat
később scannelve digitálisan színeztem, néhány képnél pedig, a megfelelő karakterek
eléréséhez, tükrözést használtam.

A rajzi világ esetében, az átírás és tartalmi geg helyzetek keresése mellett főleg magenta és szürke színvilágot használtam. Ezek aztán a témát meghatározó és végigkísérő színek lettek, melyek szándékosan nem változnak a könyv végén sem, ahol pedig már szomorúbb a történet. A könyv tervezésénél a történet lineáris vonalát akartam követni, ezért oldalpárokban gondolkodtam, melyek a tartalomnak megfelelően, szöveg után kép ritmusban követik egymást. Az illusztrációknál alapvetően két karaktert használtam, akiket igyekeztem valamennyire megtartani, de olyan módon, hogy ne legyenek túlságosan hasonlóak a rajzok.

A szöveg érdekessége az is, hogy annak ellenére, hogy az üzenetek sok különböző helyről származnak, mégis egységet alkotnak, és egy összefüggő értelmet hoznak létre. Ezt a logikát szerettem volna követni a hozzá kapcsolódó képeknél is: sokféle képet csináltam, melyek egyetlen történetet mondanak el. A könyvben azt a szándékos kontrasztot szerettem volna felállítani, amely egy érzelmi történet és az smsekben megvalósuló furcsa, néha suta kommunikáció közt van.

A végeredmény pedig egy klasszikus mai történet, új formai megközelítése lett.A könyvben használt  illusztrációk elkészítéséhez különböző helyekről gyűjtött SMS-eket használtam fel. Az üzeneteket egy fiktív, két szereplős,személyes és összefüggő történetté alakítottam. A képeken és a könyv tervezésénél felhasználtam az SMS-ek sajátos nyelvezetét, stíluselemeit. Az üzenetek képi világához ragaszkodva, klasszikus sms betűtípust használtam és ezzel kontrasztban hoztam létre a ceruzarajz alapú illusztrációkat.

A könyv 128 oldalas és 63 illusztrációt tartalmaz.