I-DENTITY - Cékl'art 2012

Művészet
 • 15 000 Ft
  544 000 Ft
 • 3%
 • Lezárult

Projekt kitaláló

Cékl"art projekt

Cékl'art projekt

privát üzenet küldése
 • Projekt
  leírás
 • Frissítések
  (0)
 • Támogatók
  (3)
 • Hozzászólások
  (0)

A Cékl’art küldetése és céljai

A Cékl’art küldetése, hogy teret biztosítson tehetséges kortárs művészek számára, egyedi megjelenési közegben lehetőséget teremtve munkáik bemutatására, hidat építve ezzel művész és befogadó közt.

Kezdeményezésünk arra épül, hogy professzionális körülményeket teremtsen fiatal képző- és iparművészek és alkotásaik bemutatására. Célunk, hogy intézményi hátteret biztosítsuk a fiataloknak, segítve őket karrierjük megalapozásában, megismertessük munkásságukat az értő és a kortárs művészetekben még járatlan közönséggel, ösztönözzük a közöttük lévő kommunikációt, valamint nemzetközi kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk, elősegítve ezzel az Európai Unión belüli kulturális párbeszédet.

A Cékl’art története

A Cékl’art évente megrendezésre kerülő képző- és iparművészeti mustraként indult 2006-ban, megálmodója és szervezője két fiatal egyetemista, Nyulasi Lili és Szenoner Noémi.

A program elsősorban kiállításokhoz és kiállításmegnyitókhoz köthető, az eddig megerendezett események egyedülálló módon ötvözték a vizuális művészetet az előadóművészettel. A megnyitókon együttesen jelent meg a képzőművészeti kiállítás és a színházi elemekkel tűzdelt divatbemutató.

CÉKL’ART 2012: I-DENTITY

I, azaz Én – Identitás, azaz önmeghatározás, öndefiníció – a saját világunkban,a társadalomban, környezetünkben általunk, és/vagy mások által meghatározott szerep, hely, feladat. Ez önmagában is nehéz kérdés -hova tartozunk, milyen feladataink vannak, mi magunk, vagy mások hova helyeznek minket -mind olyan problémák, melyek mindennapjainkat meghatározzák. És nem csak a sajátunkat. Az ön-kép mindenképp csak valamihez, általában mások képéhez viszonyítva tud létezni. Egymással, egymás mellett élünk – a saját identitásunk másokat is meghatároz, mások önképe pedig minket. Különböző szinteken – mikro-és társadalmi vonatkozásban is. Ezért fontos, hogy állunk saját magunkkal, magunkhoz – így megtudjuk, hogy viszonyulunk másokhoz. A társadalmi szerepvállalás kötelező - nézzük most, ki hova helyezi magát és másokat – a képzőművészet eszközeivel. Ebben segítségünkre van a Haver alapítvány.  A Haver Alapítvány munkája leginkább a fiatalok személyiségfejlődésére és társadalmi jártasságuk és készségeik fejlesztésére koncentrál. Elengedhetetlen a fiatalok aktív részvétele olyan kérdések feldolgozásakor, mint az identitás, amely iránt fel kívánjuk kelteni az érdeklődésüket, és ahol a személyes bevonódás és aktív részvétel nélkülözhetetlen. Az alapítvány, identitás témában több műhelyfoglalkozást és beszélgetést tart a kiállítás ideje alatt. Olyan interaktív foglalkozások – beszélgetések, amelyek a kiállítás anyagára is reflektálnak. Ezekre, középiskolás csoportokat és egyetemistákat illetve a kiállítás látogatóit is várjuk.

Idén még egy lépéssel tovább megyünk! Szeretnénk, ha a magyarországi éves kiállításunk külföldre is kijutna, ha nem csak az itthoni műkedvelőknek és műértőknek mutathatnánk meg, mit tudnak a mai srácok!

Sok támogatás és forrás kell a kiállítás megszervezéséhez, de ahhoz is, hogy évről évre valóban többet tudjunk nyújtani, érdekesebb programot tudjunk létrehozni! Ezért láttuk elengedhetetlennek, hogy egy alapítványt hozzunk létre, mely segíti a Cékl’art céljait megvalósítani, és ezért kérünk most Téged is, járulj hozzá, hogy még többet tudjunk adni!

Amit szeretnénk megvalósítani:

       kialítás szervezés és megvalósítás

       katalógus kiadás 

        zsűri különdíja

        informális oktatás műhely fogalakozások identitás témában

        külföldre vinni egy szelektált kiállítást (pl. Prága, Berlin)

A korábbi kiállításokon több száz fiatal képzőművész alkotásait mutattuk be és ezt a törekvést folytatni szeretnénk, idén százhúsz pályázóra számítunk.  Április hónapban tervezzük a kiállítás megnyitóját, amely egy hétig lesz látogatható. Több lehetséges helyszínnel is tárgyalunk.

 

A zsűri tagjai:

Rényi András (az ELTE Művészettörténeti Intézet vezetője)

Fenyvesi Áron (Trafó Galéria kurátor)

Nagy Edina (műkritikus, esztéta)

Erdélyi Gábor (festő)

 

Mi is adunk Neked, lásd a felajánlásokat!

 

Cékl’art CV

2006. TÜKÖR – Bálint ház - Budapest

        15 művész 26 képe, megnyitotta: Somogyi Zsófia művészettörténész

2007. SZÍV – Kuplung kávézó, Holiday Beach Hotel - Budapest, Pécs, Szeged,Balatonszemes,   Izrael

        40 művész 120 alkotása, megnyitotta: Rényi András művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője

2008. SALÁTA – Kuplung kávézó - Budapest

        23 művész 70 alkotása, megnyitotta: Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok igazgatója

2008. Múzeumok Éjszakája – A Holdudvar Galériával közös projekt – Holdudvar Galéria, Budapest

2009. ÁLL A BÁL – AKKU, Instant Óó Galériája - BudapestYouTube video

        54 művész 155 alkotása, megnyitotta: Kozma Zsolt, művészeti újságíró

2009-től Múzeumok Éjszakája – az Akkuval közös projekt – Kisföldalatti Opera megállója, Budapest (2009, 2010)

2010. LIGHT BY NIGHT – Gozsdu – udvar, Budapest  YouTube video

        82 művész 200 alkotása, megnyitotta: Winkler Nóra művészeti újságíró, műsorvezető

2010. felkérés a Budapesti Őszi Fesztivál keretei között megrendezett Fő az illúzió című összeművészeti produkcióban való részvételre, látványelemek, kiállítások megszervezése, művészek közvetítése, Skála-West Balkán, Nyugati tér, Budapest

2010. meghívás egy Budapesti Hotel-lánc 3 hotelétől, dekorációs kiállításszervezés

2010. meghívás az Budapest Art Fair STEP 1 standjának összeállítására, kurátori feladatok

        23 művész mintegy 50 alkotása

2011. Hungarian beauty- Gozsdu-udvar, Budapest YouTube video

YouTube video

        89 művész több mint 200 alkotása, megnyitotta: Winkler Nóra művészeti újságíró, műsorvezető

2011. Felkérés egy a Cékl\\\\\'art művészeiből válogatott könyv (Pont 25-en) szerkesztésére a Capital Systems megbízásából

● 25 művész több mint 50 alkotása

2011. Kiállítás a Pont 25-en című könyv anyagából - FUGA