Likvid demokrácia weboldal

Technológia
 • 8 000 Ft
  253 000 Ft
 • 3%
 • Lezárult

Projekt kitaláló

RoBIT számítástechnikai Bt

RoBIT számítástechnikai Bt

privát üzenet küldése
Projekt képe
 • Projekt
  leírás
 • Frissítések
  (0)
 • Támogatók
  (1)
 • Hozzászólások
  (9)

Likvid demokrácia

Ez a demokratikus döntéshozatali modell igyekszik egyesíteni magában a képviseleti demokráciával elérhető szakértelmet és a közvetlen demokrácia előnyeit.

Ebben a modellben, minden szavazó polgár minden kérdésnél maga döntheti el, hogy  akar-e közvetlen szavazati jogával élni vagy azt átruházza másra. Ez az átruházás történhet egy-egy adott témakörre vonatkozóan, különböző téma körökben eltérő személyekre, csoportokra ruházhatja át a szavazati jogát, de történhet általános érvénnyel is. A szavazati jog átruházások bármikor visszavonhatóak, megváltoztathatóak, és a szavazó polgár bármikor dönthet úgy, hogy egy adott kérdésben közvetlenül szavaz akkor is ha erre a tárgykörre korábban átruházta szavazati jogát, vagy általános érvénnyel átruházta szavazati jogát.

 

Borda rendszerű szavazás. Ez azt jelenti, hogy a lehetséges választási alternatívák között a szavazó nem csak olyan módon dönthet, hogy egyet kiválaszt és az összes többit elveti (mint ahogy ez most történik az “X” elhelyezésével), hanem rangsorol, megmondja melyik lehetőség tűnik neki a legjobbnak, melyik a második jó, melyik a közepes, melyik amit rossznak tart, mit tart elfogadhatatlannak.

A szabályok vázlatos összefoglalása:

1.  Minden eldöntendő kérdést szavazásra bocsátunk

2. Minden választó polgárnak, minden kérdésben joga van szavazati jogával közvetlenül élni, az adott kérdésben szavazni, még akkor is ha az adott témakörben korábban szavazati jogát átruházta valakire, vagy az adott időszakra általánosan átruházta a szavazati jogát (lásd lentebb).

3. A választó polgár dönthet úgy, hogy egy-egy adott témakörben nem kiván szavazati jogával közvetlenül élni, hanem ezt a jogot átruházza valaki másra (másik szavazó polgárra, vagy egy érdek csoportra - lásd lentebb). Ez esetben a szavazás kiértékelésénél úgy tekintjük, hogy a szavazó polgár (aki az adott kérdésben közvetlen szavazatott nem adott le) ugyanúgy szavazott mint az akire átruházta a szavazatát.

4. A választó polgár dönthet úgy, hogy egy adott időszakban semmilyen témakőrben nem kíván szavazati jogával közvetlenül élni, hanem ezt a jogot minden témakörre vonatkozóan , általánosan átruházza valaki másra (másik szavazó polgárra, vagy egy érdek csoportra - lásd lentebb). Ez esetben a szavazás kiértékelésénél úgy tekintjük, hogy a szavazó polgár (ak az adott kérdésben közvetlen szavazatot nem adott le) ugyanúgy szavazott mint az akire átruházta a szavazatát

5. Ha a szavazó polgár érdekkörre vonatkozó átruházást is tett, és általános átruházást is, és közvetlenül nem szavazott akkor az érdekkörre vonatkozó átruházás az érvényes

6. A szavazó polgárok létrehozhatnak érdek  csoportokat. Ezekhez önként csatlakozhatnak a szavazó polgárok, az érdek csoport tagjai egy adott  témában együttesen szavaznak. Ez azt jelenti, hogy a likvid demokrácia fentebb vázolt módszere szerint kiértékeljük a érdek csoport tagjainak szavazatait (tehát a csoporton belül is lehettek szavazat átruházások), majd az így kialakult végeredményt vesszük figyelembe a teljes szavazás kiértékelésénél, mintha a csoport minden tagja így szavazott volna.

7. Több szintű szavazat átruházás is megengedett (“A” átruházza szavazatát “B”-re, “B” átruházza szavazatát “C” -re ….)

A likvid demokrácia modell teljes egészében tartalmazza a képviseleti demokráciát és a közvetlen demokráciát is! Ha egy választó polgár úgy akarja, minden kérdésben közvetlenül szavaz, a számára megvalósul a teljes bázis demokrácia. Ha egy másik választó polgár úgy akarja akkor 4 évre, általános kérvénnyel átruházza szavazati jogát valakire, ezzel az ő számára a képviseleti demokrácia valósult meg. 

Szeretnénk egy WEB oldalt hozni létre, ahol a modell müködését tesztelni, szimulálni, a gyakorlatban alkalmazni lehetne. A tervezett web oldal lehetőséget adna a likvid demokrácia üzemszerű tesztelésére, különböző lehetőségek kipróbálására, szimulálására. Valamint a likvid demokrácia gyakorlati használatára is.

 

Részletesebb ismertető

Szofver terv