Súgó

 • 1Határozd meg a projekted
 • 2Készítsd el a projekt oldalad
 • 3Találd ki felajánlásaidat
 • 4Készíts videót
 • 5Projekt feltöltésének feltétele
 • 6Promótáld a projekted
 • 7Frissítsd a projekted
 • 8Felajánlások teljesítése

1. Határozd meg a projekted

Van egy jó ötleted?

Ahhoz, hogy a projekted sikeres legyen, érdemes pontosan, tisztán megfogalmaznod a tervedet, amit majd megosztasz velünk és a világgal. Válaszd ki a projekted típusát (művészet, sport, zene, stb.).

Határozd meg a projekt megvalósításához szükséges összeget és a gyűjtésre szánt időt

Mennyi pénzre van szükséged az ötleted megvalósításához? Az összes támogatást itt szeretnéd elérni, vagy csak egy részét? Légy következetes azzal kapcsolatban, mire kérsz támogatást, adományozóid értékelni fogják. A gyűjtés alatt nem változtathatsz az általad megjelölt összegen.

Mennyi időre van szükséged, hogy a pénz összegyűljön?
Az időtartam megválasztása projektenként eltérő, nem létezik mágikus szám, ami minden esetben működne. Maximum 90 napod van arra, hogy sikerre vidd a projekted, az időtartamon a gyűjtés közben nem változtathatsz.

2. Készítsd el a projekt oldalad

Egy projekt elkészítése nem két perc. Adj időd magadnak és gondolj át mindent alaposan.

Adj egy jó címet

Próbálj meg egyszerű, könnyen megjegyezhető és egyedi címet adni a projektednek. A címben kérjük kerüld a “segítsd”, “támogasd” és hasonló kifejezéseket.

Válassz projekt képet

A kép kiválasztásánál figyelj arra, hogy olyan képet válassz, ami szerinted legjobban kifejezi azt, ami a projekted lényege. Ez fog megjelenni mindenhol, ez lesz a videód borítóképe is. Válassz okosan!

Írj projekt leírást

Ez jelenik meg minden esetben a projekt dobozban. Legyen rövid, de összetett és egyben figyelemfelkeltő.

Írd meg a projekted szövegét, melyben részletesen kifejted miről szól az ötleted, mik a terveid vele, ha sikerül megvalósítani. Ossz meg minden olyan fontos információt amiről úgy gondolod, hogy segíthet a támogatóidat meggyőzni az ötleted támogatásáról.

Fontos, hogy úgy mutasd be a projekted, hogy a támogatók

 • megértsék mi motivált a projekt létrehozásánál,
 • milyen problémát akarsz ezzel megoldani,
 • miért jó neked és miért jó a támogatóknak, ha a projekt megvalósul,
 • mi az új a projektedben, mitől innovatív,
 • miért gondolod, hogy ez életszerű és megvalósítható.

Törekedj arra, hogy egy olyan történetet dolgozz ki, amelyben a támogatóid közel kerülhetnek hozzád és céljaidhoz, magukénak érezhetik azokat.

Írj magadról

Ki vagy Te? Írj saját magadról, ha esetleg többen vagytok, kik vesznek részt a projektben? Ez is segít abban, hogy jobban megismerjenek téged és az ötletedet.

3. Találd ki felajánlásaidat

A következő fontos lépés a projekteddel kapcsolatban, a felajánlott tárgyi vagy szellemi viszonzás. Számolj! A felajánlások árába beleszámoltad a szállítás és előállítás költségeit is? Próbálj meg kreatív, motiváló és teljesíthető ajándékokat kitalálni adományozóidnak. Tedd egyértelművé mely felajánlásod, milyen összegű támogatáshoz tartozik.

Pár tipp:

 • Projekted anyagainak másolása: DVD, Mp3 letöltés, könyv limitált példánya, fajáték, színházjegy stb. vagy azokhoz kapcsolódó kisebb tárgyak, ezek teljesen rád vannak bízva.
 • Kapcsolodó ajándékok: póló, kitűző, matrica, ingyenjegy a produkciódra.
 • Személyes üzenetek: Aláírt fotók, támogatóid nevének publikálása, személyes e-mail stb., dedikált videóüzenetek.
 • Kreatív kollaboráció: válogasd be színésznek, mintázd róla a társasjáték bábuját, vegyen részt a támogatóidból felálló kórus a következő lemezeden.
 • Élmény: egy próba vagy felvétel megnézése, egy kávé a készítőkkel, kinectezés a fejlesztőkkel, lehetőség a próbák megnézésére.

4. Készíts videót

Készíts videót! Bár nem kötelező, de a bemutatkozó videónak fontos szerepe van. Általa közelebb hozhatod a projekted a támogatóidhoz.

Annak, hogy hogyan készíted el videódat millió módja lehet - például lehet kézikamerával készített videó, lehet animáció vagy infografika, de akár egy jól felépített prezentáció is -, ezért ezt rád is bízzuk.

Egy-két alapvető gondolat, amiket tarts észben a készítés során:

 • Mutatkozz be!
 • Mesélj a projektről!
 • Mire kérsz támogatást?
 • Mondj köszönetet a jövőbeli támogatóidnak!

Saját tartalmak használata

Videó készítésnél figyelj arra, hogy saját tartalmakat használj (képek, videók, zenék) vagy olyanakat, amiket szabadon fel lehet használni ilyen célra.

5. Projekt feltöltésének feltétele

Rendelkezned kell egy részletes költségvetéssel és ütemtervvel. Ezeket a projekt oldalon nem tesszük közzé. Azért van rájuk szükség, hogy lássuk, jól átgondoltad a projektet és reálisan látod megvalósíthatóságát.

Az ütemtervben

 • határozd meg időrendben a részfeladatokat és az azok megvalósításához szükséges időtartamot,
 • jól gondolj át minden egyes mozzanatot a legutolsó részletig,
 • figyelj, hogy a részfeladatok egymásutánisága logikailag követhető legyen!

A költségvetésben

 • gondold át milyen költségeid merülnek fel az egyes részfeladatok megvalósításánál,
 • összegezz a legnagyobb tételektől (pl. gyártás, engedélyek, szállítás) a legkisebbekig (pl. postázás, matricák)!

Ha kész vagy, mi átnézzük az anyagot, hogy minden szempontnak biztosan megfeleljen. Három napon belül felvesszük veled a kapcsolatot, átbeszéljük a projektet, esetleg további segítséget, tanácsot nyújtunk.

6. Promótáld a projekted

Gondold át, kiket tudsz megfogni a projekteddel

Első körben, legkönnyebben családodat, barátaidat, saját közönségedet találja meg a projekted, de akár elérheted az internet kósza vándorait is. Használd ki a közösségi oldalak előnyeit. Indíts blogot, facebook, twitter oldalt saját projektednek, hogy közelebbről is meg lehessen ismerkedni az ötleteddel.

A népszerűsítés érdekében ne csak a digitális térben gondolkodj. Hírdesd a környéken ahol élsz, az iskoládban vagy akár a munkahelyeden. Találkozz esetleges támogatóiddal, rendezz támogatói összejövetelt, vagy akár bulit is.

Ezt a tevékenységedet segítjük egy letölthető, projektedre szabható matricával - fejlesztés alatt.

Csak okosan

Akármilyen módszerrel is dolgozol a projektedet népszerűsítésén, kérünk téged, ne spammelj se a Kezdheteden, se pedig más oldalakon. A túl aktív facebook posztolás is egy idő után zavarhat másokat, úgyhogy csak okosan.

7. Frissítsd a projekted

A "Frissítések" menüpont a projekted blogjaként működik. Bármilyen fejlemény, változás, előrehaladás történik, azokat könnyen és egyszerűen megoszthatod támogatóiddal és látogatóiddal.

Nyomonkövethetőség

Ez azért fontos, hogy nyomon tudják követni, miként fejlődik, változik az általuk támogatott ötlet - ez kifejezi, hogy megbecsülöd és tiszteled a bizalmukat, és hogy te is megbízol a támogatóidban.

Siker megosztása

Ha sikeresen zárult a projekted, akkor se felejts el frissíteni, a támogatóid kíváncsiak lehetnek arra, hogyan is állsz a megvalósítással.

8. Felajánlások teljesítése

Ez a kezdheted projekted utolsó, de egyben egyik legfontosabb lépése, hogy eljuttasd, megoszd felajánlásaidat a támogatóiddal.

Támogatóid adatai

Felajánlásaidat akkor tudod teljesíteni, amikor átadjuk a támogatóid elérhetőségét, ami a sikeres gyűjtés után történik meg. A projekt oldaladon tudod őket majd tájákoztatni, mikor és hogyan jutnak hozzá felajánlásaidhoz. Amíg a projekted fut, és a kimenetele nem biztos, az adományozók adatai védettek.