Asszertív kommunikáció

Asszertivitás

Az asszertivitás egy kommunikációs stílus, mely segítségével nyíltan ki tudod fejezni gondolataid, érzéseid, véleményed, és ezzel nem sérted mások érdekeit.

Ebben a cikkben az asszertivitás témáját járjuk körbe, és megmutatom, hogyan lehet segítségedre az asszertív kommunikáció.

Az életed mely területén lehet segítségedre az asszertivitás és az asszertív kommunikáció?

 • Magánélet
 • Párkapcsolat
 • Gyermeke(i)ddel való kapcsolat
 • Munkahely

 

Az asszertív kommunikáció előnyei

 • Az asszertív kommunikáció előnyei között az első szempont, hogy segít a stressz csökkentésében.
 • Tudsz nemet mondani olyan helyzetekben is, amit korábban nem tettél – és persze olyan formában, hogy ezzel nem sérted meg a másik felet. Ez is az asszertív kommunikáció előnye.
 • Az asszertív kommunikáció segítségével meg tudod teremteni az egyensúlyt életedben, és másokkal való kommunikációdban.
 • Sokkal magabiztosabb leszel kommunikációdban, ha használod az asszertív kommunikációs tippeket, amiket meg fogok mutatni.
 • Sokkal hatékonyabban fogsz kommunikálni, nem fogsz másokat megsérteni, hiszen az asszertív kommunikáció lényege  a win-win helyzet, amikor úgy tudod a másik tudtára adni a véleményed, kérésed, hogy eléred a célod, de a másik felet sem bántod.

Asszertív kommunikáció tippek

 1. Asszertív kommunikáció tippek: tényszerűen fogalmazz
  Ha nem tetszik valakinek a viselkedése, ne teremtsd le őt azonnal néhány keresetlen szóval, ne ítélkezz (pl. ha kollégád késik a munkahelyről, ne mondd neki, hogy “Te egy megbízhatatlan ember vagy, mert elkéstél”. Helyette mondd neki, hogy legközelebb “legyél pontos” – így nem mondtál RÓLA értékítéletet, egyszerűen tényszerűen fogalmaztál. A bántást és a kritikát senki nem szereti, viszont itt tényekről beszéltél. Legyél pontos, hiszen akkor nem érem el a buszomat…)
 2. Asszertív kommunikáció tippek: használj “én-üzeneteket”
  Az “én-üzenetek” arról szólnak, hogy NEKEM a viselkedésed miért nem tetszik, nem pedig arról, hogy TE HOGY VISELKEDSZ. Nem Téged akarlak bántani, hanem elmondom Neked, hogy ez engem miért zavar. Vagyis nem arra akarok rávilágítani, hogy TE hibáztál, hanem arra, hogy ez NEKEM mennyire esett rosszul. És javaslatot teszek arra vonatkozóan, hogy mit csinálj a továbbiakban. Ez az asszertív kommunikáció lényege. Vagyis nem azt mondom, hogy “megint elkéstél, te egy megbízhatatlan ember vagy”, hanem azt, hogy “Engem azért zavar a késésed, mert nem értem el a buszomat, kérlek a továbbiakban jobban figyelj a pontos érkezésre”
 3. Asszertív kommunikáció tippek: meg kell tanulnod NEM-et mondani
  Vannak olyan helyzetek, események, amikor a NEM a helyes válasz. Az asszertív kommunikáció segítségével erre is könnyen találhatsz megoldást. NEM-et mondani nem nehéz, csak ezért sokszor kellemetlenül érezzük magunkat. Ne feledd, neked is 24 óra egy nap, és 7 napból áll 1 hét, szóval Te sem tudsz mindent megtenni. Ha valamit nem akarsz megcsinálni, simán mondhatsz nemet, mert Neked is vannak korlátaid. (Pl. “szeretném, ha ma Te vinnéd ki a szemetet”)
 4. Asszertív kommunikáció tippek: mondd el, mit szeretnél
  Sokszor azt látom, hogy nem adják az emberek a másik tudtára, hogy mit szeretnének. Ha asszertív kommunikáció, amit szeretnél, akkor add a másik ember tudtára, hogy mi az elvárásod /kérésed. (pl. “Szeretném, ha elmosogatnál magad után”)
 5. Asszertív kommunikáció tippek: kérj időt, ha szükséges
  Előfordulhat, hogy olyan munkával bíznak meg, amit “holnapra” kell megcsinálni, de nem lehet. Van ilyen főnök. Ebben az esetben kérhetsz határidő hosszabbítást. (Pl. “Sikeresebb lesz a projekt, ha még 2 napot dolgozom rajta”.)

 

Asszertív kommunikáció könyv

Az interneten megtalálható számos könyv (pozitív gondolkodás , tudatosság, önbizalom növelés, asszertív kommunikáció). Mutatom mit találtam asszertív kommunikáció témában – ha tovább olvasnál:

 • Könyv címe: Asszertivitás, Szerző: Sue Bishop
 • Könyv címe: Verbális önvédelem – Magabiztos válaszok bántó megjegyzésekre, Szerző: Barbara Berckhan
 • Könyv címe: Ne hagyd magad! – Az önérvényesítés művészete, Szerző: Peter Lauster

 

Asszertív kommunikáció tréning

Lehet, hogy az  asszertív kommunikációk könyv segít. De csak ha csinálod és alkalmazod a leírtakat. Melyik Önbizalom növelés technikát alkalmazod?

Az asszertív kommunikációs tréning segít abban, hogy az elméletet gyakorlatban is tudd alkalmazni. Ezen dolgozunk. Vagy talán egy life coach Budapoest.